Background Image
Previous Page  37 / 44 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 37 / 44 Next Page
Page Background

35

January 2018

GRAAD

MINIMUM

MAKSIMUM PERSENTASIE TOELAATBARE AFWYKINGS (M/M)

A

B

C

D

E

F

G H

I

J

Hektolitermassa (kg/hl)

Valgetal (sekondes)

Proteïeninhoud ( %)

Erg ryp-beskadigde

korrels

Landswam-besmette

korrels

Opbergingswam-

besmette korrels

Sifsels

Ander graan en onge-

dorste are

Gruis, klippies en turf

Vreemde materiaal

(+ F)

Hitte-beskadigde

korrels

Beskadigde korrels

(+ H)

Gesamentlike afwy-

kings (D + E + G + I)

Graad 1

77

220 12

5

2

0,5

3

1

0,5

1

0,5

2

5

Graad 2

76

220 11

5

2

0,5

3

1

0,5

1

0,5

2

5

Graad 3

74

220 10

5

2

0,5

3

1

0,5

1

0,5

2

5

Graad 4

72

200

9

5

2

0,5

4

1

0,5

1

0,5

2

5

Utiliteitsgraad

70

150

8

10

2

0,5 10

4

0,5

3

0,5

5

10

Klas ander

<70

<150 <8

>10 >2

>0,5 >10

>4

>0,5 >3 >0,5 >5 >10

Minimum

grootte van

werksmonsters

1 kg - 2 kg 300 g Instru-

ment

instruk-

sies

25 g

25 g

100 g

500 g

50 g

100 g

100 g 100 g

25 g

-

Skoon

Gesif

Gesif

Gesif Ongesif Gesif

Gesif

Gesif

Gesif

Gesif

TABEL 1: BROODKORINGGRADERINGSTABEL.

en 0,8% laer as die 12,8% van verlede seisoen, wat die hoogste

gemiddeld sedert die 2004/2005-seisoen was. Die tien jaar geweegde

gemiddeld is 11,8%. Proteïeninhoud word oor die algemeen

beïnvloed deur die omgewing (grond en klimaatstoestande) waar

die koring aangeplant is, sowel as die kunsmisbehandeling.

Die produksiestreke in die Vrystaat het die hoogste gemiddelde

proteïeninhoud gerealiseer, naamlik 14,3%, gevolg deur die

besproeiingstreke met 12,3% en die winterreënvalstreke met 11,4%.

Die meelproteïengemiddeld was hierdie seisoen 11,2% in vergely-

king met die 11,8% van verlede seisoen. Proteïeninhoud word op ‘n

12% vogbasis gerapporteer.

Gemiddeld was die hektolitermassa 81,5 kg/hl, wat effe hoër is as

die 81,1 kg/hl van verlede seisoen. Die sewe jaar gemiddeld van

monsters waarvan die hektolitermassa met behulp van die Kern

222-instrument bepaal is, is 80,6 kg/hl. Die hektolitermassa van slegs

4% van die monsters was laer as die minimum vereiste vir graad 1,

naamlik 77 kg/hl. Drie van hierdie monsters het hul oorsprong in die

winterreënvalstreke gehad, een elk in die besproeiingstreke van die

Noord-Kaap sowel as Noordwes Provinsie en die oorblywende agt

monsters in die Vrystaatstreke.

1 000 korrelmassa, gerapporteer op ‘n 13% vogbasis, het toe-

geneem van 36,8 g verlede seisoen tot 38,6 g hierdie seisoen, wat

goed ooreenstem met die 38,8 g van 2014/2015. Die gemiddelde

persentasie sifsels van 1,86% is hoër as dié van verlede seisoen en

ook die hoogste sedert die 2003/2004-seisoen.

Die valgetal was gemiddeld 356 sekondes. Slegs vier monsters in

totaal het valgetalwaardes laer as 250 sekondes gehad en van hierdie

was twee monsters se valgetalle laer as 220 sekondes (minimum vir

grade B1 tot B3). Hoë persentasies uitgeloopte korrels is by die twee

monsters waargeneem, met valgetalwaardes onder 220 sekondes.

Al vier monsters was afkomstig vanuit die Vrystaatstreke. Alle

valgetalwaardes word aangepas vir die hoogte bo seevlak waarby

die analise uitgevoer word. Suid-Afrika ervaar oor die algemeen

minimale probleme met lae valgetalwaardes – tensy laat reënval kort

voor of tydens strooptyd voorkom.

Die gemiddelde mixogrampiektyd van 2,7 minute was dieselfde as

verlede seisoen en effe laer as die tien jaar-gemiddeld van 2,9 minute.

‘n Piektyd van tussen 2,5 en 3,5 minute word oor die algemeen deur

Suid-Afrikaanse bakkers verkies. Die mixogrampiektyd of -mengtyd

is ‘n aanduiding van die hoeveelheid tyd benodig om die deeg tot by

die punt van optimale ontwikkeling te vermeng.

Deeg wat optimaal ontwikkel is, het die perfekte balans tussen

uitrekbaarheid en kohesiwiteit en lewer die beste kwaliteit brood.

Onder- en oorvermengde deeg lei tot swak kwaliteit brood, wat die

volume sowel as die krummelstruktuur en tekstuur betref.

Die gemiddelde ekstraksie, verkry met die Bühler MLU

202-laboratoriummeule, was 72,5% in vergelyking met die 73,4%

van die vorige seisoen. Die meelkleur, bepaal op beide die Kent

Jones- en Minolta CM-5-instrumente, het goed ooreengestem met

vorige seisoene. Die as-inhoud van die meel, bereken op ‘n droë

basis, was effe laer as in 2015/2016.

Beide die nat (30,7%) en droë (10,5%) glutenwaardes gerapporteer

op ‘n 14% vogbasis, was laer as dié van verlede seisoen, wat te

wagte is aangesien die proteïeninhoud laer is. Die verhouding

tussen die nat gluteninhoud en totale proteïeninhoud is gewoonlik

tussen 2,5 - 2,8 tot 1. Die nasionale 2016/2017-waarde is 2,7. Glu-

tenindekswaardes het gevarieer van 63 tot 99, met ‘n gemiddeld van

94. Hierdie indeks verskaf ‘n aanduiding van die glutensterkte (hoe

hoër, hoe beter) en word nie beïnvloed deur die proteïeninhoud nie.

Reologiese deegeienskappe, bepaal met behulp van die farinograaf-,

alveograaf-, ekstensograaf- en mixograaf-instrumente word ge-

bruik om die gedrag van deeg tydens vermenging en prosessering,

asook die invloed van die eienskappe op die kwaliteit van die finale

produk, te voorspel. Wanneer daar na koringkwaliteit verwys

word, word daar na die proteïenkwaliteit – en dus indirek na die

glutenkwaliteit – verwys.