Background Image
Previous Page  34 / 44 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 34 / 44 Next Page
Page Background

32

Graanproduksie en -produkte:

Klop die syfers?

I

n die graanmark is die fokus meestal op die produksie van

graan en hoe die beskikbaarheid, vraag en aanbod van graan

daar uitsien. Soms word ander interessante inligting, soos

byvoorbeeld die verwerking van graan en hoe die produksyfers

met die geproduseerde syfers korreleer, agterweë gelaat.

Die inligting van die verskillende produkte – wat verkry word

vanaf die verwerking van beide mielies en koring, word op ‘n

maandelikse basis deur die Suid-Afrikaanse Graan Inligtings-

diens (SAGIS) vrygestel. Hierdie syfers bevat inligting van die

volumes van die verskillende produkte wat van beide mielies en

koring geproduseer word.

Met verloop van tyd is bewys dat SAGIS se leweringsyfers en die

oesskattingskomiteesyfers redelik akkuraat en in die kol is en dat

daar ‘n redelike korrelasie tussen die twee is. Dit beteken derhalwe

dat die oesskatting en die SAGIS-syfers geloofwaardig is.

Met die produksyfers wat nou ook deur SAGIS gepubliseer word,

kan produkte wat vanuit hierdie grane vervaardig word, nou ook

bestudeer word.

Die produksyfers stel jou in staat om die syfers verder te verwerk

en korrelasies te identifiseer – wat strek vanaf die produksiesyfers

soos geskat deur die Nasionale Oesskattingskomitee (NOK) tot

en met die fisiese lewering en die produkte wat daaruit vervaar-

dig word.

Waarvoor word die grane aangewend?

Mielies en koring is twee belangrike gewasse in Suid-Afrika. Dit dien

as stapelvoedselprodukte en vorm ‘n groot deel van die kosmandjie

van ‘n groot persentasie Suid-Afrikaners. Dit is interessant om te

sien van watter grane af watter van die produkte wat geproduseer

word, kom en ook waarvoor die grane hoofsaaklik aangewend word.

Grafiek 1

tot

Grafiek 3

toon die produkte wat onderskeidelik van

witmielies, geelmielies en koring vervaardig word. Die spesifieke

produksyfers wat getoon word, is produkte wat vervaardig word

vir menslike verbruik en sluit nie produkte vir die veevoerbedrywe

in nie. Die byprodukte wat verkry word in die vervaardiging van

die produkte word grootliks in die veevoermarkte gebruik. Dit sluit

mielie- en koringsemels in.

Dit is alombekend dat witmielies hoofsaaklik as ‘n stapelvoedsel

vir ‘n groot persentasie Suid-Afrikaners dien – en grootliks in die

vorm van mieliemeel. Grafiek 1 toon ‘n verdeling van die produkte

wat uit witmielies verkry word. Dit is duidelik dat die meeste

witmielies as mieliemeel gemaal word – met 64% van die totale

volume mielies wat oor ‘n jaar-tydperk as mieliemeel gemaal is.

Die grootste persentasie geelmielies (Grafiek 2) is verwerk om

mielierys, omruilmaal en stampmielies te vervaardig. Hierdie drie

produkte het saam sowat 48% van die totale volume verwerkte

geelmielies beslaan, met die byproduk mieliesemels wat 31% daar-

van uitgemaak het. Die mieliemeelkomponent het maar 13% daar-

van uitgemaak.

Die vergelykings het slegs betrekking op heel mielies wat ver-

werk word vir menslike verbruik en sluit nie die heel mielies wat

na die veevoerbedrywe gaan, in nie. Die meeste geelmielies word

hoofsaaklik vir veevoerdoeleindes gebruik. In Grafiek 3 is ‘n ontle-

ding van die koringprodukte. Dit is duidelik dat die meeste koring

verwerk word vir die vervaardiging van broodmeel (48%), terwyl

koekmeel 26% en koringsemels 20% uitmaak.

AKTUEEL

LUAN VAN DER WALT,

ekonoom: Graan SA

Grafiek 1: Witmielieprodukte (Augustus 2015 - Augustus 2016).

Bron: SAGIS

Grafiek 2: Geelmielieprodukte (Augustus 2015 - Augustus 2016).

Bron: SAGIS